FGAG

Navigation Menu
Gustav Adolfs Torg - Göteborgs mycket typiska spårvagnar i äldre modell. Barken Viking byggd i Danmark. Seglade en gång i tiden mellan Australien och England med spannmål. Idag hotell och restaurang.
Lotsutkiken på Brännö, lotsarnas ö idag en populär sommarö i södra Skärgården. Göteborgs huvudgatan Kungsportsavenyn i juletid. Göteborgs Operan, invigd 1994, ligger vackert vid Lilla Bommens gästhamn.
Här möts kulturen och det maritima. Barken Viking byggd i Danmark som skolfartyg men är idag hotell och restaurang. Solnedgång över Älvsborgsbron och hamninloppet - tagen från Stenas Kielfärja Gunnebo Slott och Trädgårdar.
Skärgårdsidyll med sin karaktäristiska bebyggelse  strax norr om Göteborg. Vinga Fyr - Göteborgs västligaste utpost. Ön där Evert Taube växte upp. Vallgraven och Kungsportsbron - delar av befästningarna som revs på 1800-talet.

Landala vattentorn ser precis ut som en liten, vacker medeltida borg där den ligger uppe på höjden och tronar högt över Annedal. Den stod klar för bruk 1894. Arkitekten var Adrian C. Peterson. 


Susanna Ribas-Blomsten

Vid den senaste aktiviteten i september träffades vi på Lindholmen och besökte Dome of Visions som var byggt efter en idé av den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller. Sedan gjorde vi kajpromenaden tillsammans och det var trevligt trots den grå himlen och den starka vinden.

En mycket trevlig kväll med FGAG-vänner på Majornas Bryggeri. Där fick vi smaka av 3 öl, veta allt om öl, dess historia, även specifikt här i Göteborg samt vi blev visade bryggeriet.

Nu såg jag att jag började och slutade med mycket trevligt!

En underbar kväll med riktigt goda öl samt många härliga skratt!

Ulla Tygesen

Stora Teatern


bild Ulla Tygesen

Chokladfabrik


bild Elena Jakobsson

Bergstrands kafferosteri

Vi var ett gäng från FGAG som träffades på Ringön på torsdag 19 april för att besöka Bergstrands kafferosteri. Vi fick alla en mycket trevlig stund där vi fick förklarat kaffebönans väg från jutesäcken till kaffekoppen. Blev guidad runt av femte generationen, Emil Myhrén, som förklarade mycket roligt och intressant. Slutligen fick vi smutta på kaffe, gjort på fyra olika sorters böner, bl a från Etiopien och Sumatra och efter att smaklökarna fått sitt fick vi spotta ut kaffet i spottkoppen! ? Alla gick vi hem med gott humör och med ett kaffepaket som present vilket inte heller var helt fel!


Katolsk församling

Torsdag 5 april besökte några från FGAG en katolsk församling på Hisingen som heter Maria Magdalena. Det finns tre katolska församlingar i Göteborg. 2011 köpte församlingen Häckens gamla lokaler vid Slätta damm. Efter renovering förvandlades lokalerna till en kyrka som är sparsam utsmyckad om man jämför med andra katolska kyrkor. Fick ett mycket intressant samtal med en kvinna som konverterat till katolicismen, hon berättade vad det innebar att vara katolik i Sverige och visade oss sedan runt i kyrkan. Strax innan vi skulle gå fick vi även ett intressant samtal med en präst från Nigeria, en av flera präster från flera olika länder som predikar i kyrkan.


Text och bild Ulla Tygesen

Vi var 8 tappra själar som besökte Comfort Hotell fick en mycket intressant guidning av ett funkishus som byggdes 1935. Har alltid funnit hotell i byggnaden och nu heter hotellet Comfort. Fantastisk utsikt från takterassen där man på sommaren kan ta sig ett gott rosévin! Restaurang med svenska råvaror och inspiration från Fjärran Östen.

21 mars besökte några av oss från FGAG konstnären Ariana Ramhage som målar västkustmotiv och har så gjort i cirka 20 år. Fick en mycket trevlig stund med många goda skratt och där hon berättade om sitt konstnärskap. Ni som önskar se hennes konst och träffa konstnären får gå till galleri Engleson på Erik Dahlbergsgatan 28. Ariana Ramhage har vernissage 14 april, kl 12.00.

Göteborgs moské

Vårt andra besök i en religiös byggnad blev Göteborgs moské 22 februari. I höstas besökte vi synagogan och i april kommer det bli ett besök i Maria Magdalena församling. I höst kommer vi också att försöka besöka ett buddisttemptel. Göteborgs moskés byggnad är ritad av arkitekten Björn Sahlqvist och invigdes 16 juni 2011. Byggnaden var mycket enkel, mestadels vita väggar med ljusbrunt trä. Vi blev först informerade om islam och vad det innebär att vara muslim där vi också fick ställa frågor. Sedan fick vi en ru

ndvisning i moskén, vi fick sitta med när man bad i bönerummet och bl a fick vi besöka tvättrummet där man renade sig inför bönen. Ett klart sevärt besök.

Text Ulla Tygesen, bild Elena Jakobsson

Vi var ett stort gäng som besökte Hotell Pigalle, som ligger i Palacehuset, mitt i centrala Göteborg, måndagen 15 januari.

Hotellet ingår i en mindre kedja där varje hotell är ”speciellt” och personligt.

Blev visade runt och fick besöka 4 olika rum och även restaurangen som ligger på 4 våningen och är väl värt ett besök även om man inte bor på hotellet.

På sommaren måste man besöka takterrassen!

 

Hotell Pigalle

Text och bild Ulla Tygesen

 

Lindome spinneri besök

Vi vill önska er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Fick en riktigt vacker och vintrig avslutning! Vi var 14 stycken från FGAG som träffades på Lindome spinneri söndagen den 19 november för att äta en god brunch i en fantastisk miljö som andas fabrikhistoria.
 
 
Fram till 60-talet var här ett spinneri. Man spann garner till bl a Kattens garner. Restaurangen befinner sig i maskinrummet och i själva fabriken finns i dag bl a möbelaffärer som passar perfekt in i den fabriksbyggnaden.
Ni som inte besökt detta område rekommenderar jag verkligen att göra detta! FGAG önskar er alla medlemmar en riktigt skön advent och trevlig jul och så ses vi nästa år igen!

(mer…)

Vi var 14 personer från FGAG som fick ett intressant möte med Dan i synagogan torsdag 9 november.

(mer…)

 

I october besökte vara medlemmar Alingsås. Här publiserar vi några fina bilder om

(mer…)

Här berättar vi om Stadslandskap på Konstmuseet.

”Alla har sin egen upplevelse och subjektiva bild av staden som landskap. Staden som plats är i kontinuerlig förändring och skapas kollektivt av de som lever eller befinner sig där genom vardagliga händelser. ”

(mer…)

En trevlig dag på Känsö

Hade en blöt men trevlig dag på Känsö 7 juni 2017.

En guide visade oss runt på ön som i dag är militärområde och man måste vara svensk medborgare för att besöka ön. Framtill början av 1900-talet var här karantänverksamhet. Tyvärr klarade inte alla sig så det finns en liten kyrkogård mitt på ön.

Känsö

(mer…)